Vandaag, 24 januari, is het Pindakaasdag. De meeste honden zijn er dol op, maar hoe slecht is het eten van pindakaas voor je hond? Voordat je Doodle pindakaas geeft, zijn er namelijk een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Dingen zoals het soort pindakaas, mogelijke voordelen en eventuele risico’s die een rol kunnen spelen bij het geven van pindakaas aan je hond.

De pindakaas van ‘vroeger’ is niet meer altijd dezelfde als die van tegenwoordig. Als je ooit pindakaas een poosje of zelfs een nachtje hebt laten staan, heb je vast gemerkt dat de olie naar de bovenkant van de pot gaat en de rest van de pindakaas langzaam naar de bodem zakt. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, want het betekent juist dat deze pindakaas natuurlijker is. Wanneer pinda’s vermalen worden, geven ze hun natuurlijke oliën af en als ze dan een tijdje staan, dan zie dat de olie zich scheidt van de rest van ingrediënten. Als je dit echter niet ziet, is dat een teken dat er mogelijk verschillende soorten gehydrogeneerde vetten en/of oliën er aan zijn toegevoegd. Dit is niet ideaal voor een hond. Bovendien zijn er ook soorten pindakaas die waarbij het proces allesbehalve natuurlijk is en de fabrikanten veel verschillende kunstmatige zoetstoffen worden toegevoegd, waaronder Xylitol.

Xylitol is een veelgebruikt ingrediënt in suikervrije kauwgom, snoep, pepermuntjes, ontbijtkoek en mondverzorgingsproducten. Hoewel deze zoetstof veilig is voor menselijke consumptie, is het buitengewoon gevaarlijk voor honden. Als je hond Xylitol eet, kan dit een snelle toename van insuline veroorzaken wat kan leiden tot een snelle afname van de bloedsuikerspiegel van je hond. Dit is een aandoening die bekend staat als hypoglykemie en die binnen tien minuten tot een uur na consumptie kan optreden. Het is extreem gevaarlijk voor honden als het niet op de juiste manier wordt behandeld.

De lijst met symptomen van Xylitolvergiftiging bij honden is vrij uitgebreid en omvat het volgende:

Zwakte of lethargie
Depressie
Dronken lopen
Acuut neervallen
Braken
Trillen of beven
Epileptische aanvallen
Een hoge hartslag
Geel tandvlees
Zwarte, teerachtige ontlasting
Diarree
Blauwe plekken
Abnormale stemmingen
Stollingsproblemen
Dood

Maar gelukkig is er een eenvoudige manier om een van deze symptomen te vermijden. Controleer gewoon de ingrediënten en het etiket op je potje pindakaas en kijk of het Xylitol of een andere vorm van kunstmatige zoetstof bevat. Als er een kunstmatige zoetstof in zit, raad ik je ten zeerste aan om deze weg te gooien en een nieuw en beter product te kopen. Er is niet een bepaald merk beter of slechter voor je hond, zolang je bewust van bent van de mogelijke risico’s. Ik raad je aan om het meest natuurlijke, ongezouten product te nemen dat je kunt vinden, aangezien er minder risicofactoren zijn voor je hond wanneer je besluit dat hij of zij een heerlijke traktatie verdient.

 

Voordelen van het eten van pindakaas

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van pindakaas voor je hond, wil ik het met je hebben over enkele voordelen die een goede, natuurlijke pindakaas kan bieden:

Rijk aan vitamine B en E.
Rijk aan eiwitten.
Het bevat enkele gezonde vetten.
Honden zijn meestal niet allergisch voor pindakaas
Het is perfect voor KONG-traktaties.
Het kan worden gebruikt om je hond te helpen medicijnen in te nemen.
Bevat niacine (oftewel B3) wat cholesterol levels kan verbeteren

Bovenstaande dingen maken pindakaas een geweldige traktatie voor je Doodle, maar er zijn ook bepaalde risico’s waar je rekening mee moet houdeen voordat je jouw Doodle pindakaas geeft.

 

Mogelijke risico’s van het eten van pindakaas

Naast de kunstmatige zoetstoffen die ik al eerder noemde, zijn er andere mogelijke risico’s van het eten van pindakaas. Enkele van deze risico’s zijn:

Het bevat veel calorieën en vet wat kan leiden tot obesitas.
Gezoete pindakaas bevat Xylitol dat giftig is voor honden.
Varianten met stukjes pinda kunnen gevaarlijk zijn om zich te verslikken of er in te stikken
Het wordt in verband gebracht met het veroorzaken van pancreatitis.
Het bevat aflatoxinen, een bekende oorzaak van kanker.

Zoals je kunt zien, zijn er dus nogal wat gevaarlijke bijwerkingen die de gezondheid van je hond kunnen schaden. Hoewel sommige van deze bijwerkingen een beetje aan de extreme kant lijken, betekent dit niet dat het voor jouw hond onmogelijk is om een van deze problemen tegen te komen. Daarom is het belangrijk om je Doodle pindakaas in gematigde hoeveelheden te geven als je het überhaupt aan hem of haar geeft.

Nu we hebben vastgesteld wat voor soort pindakaas je moet kopen en waar je op moet letten, gaan we bekijken wat de beste manier is om je hond pindakaas te voeren.

Hoeveel pindakaas je je hond kunt geven, hangt af van de grootte van je hond. Hoe groter je hond, hoe meer pindakaas hij of zij mag hebben. Voor de mini tot medium Doodles komt dit neer op 3/4 eetlepen en de grote Doodles op een hele eetlepel. 

Kong

Als je een leuke en uitdagende manier wilt om je Doodle pindakaas te geven, dan is een KONG een uitstekende keuze. KONG speelgoed is enorm populair bij honden en pindakaas is eigenlijk het meest voorkomende dat in een KONG-speeltje wordt gedaan. Vanwege hun hoge energieniveau kan een KONG ze helpen een beetje tot rust te komen en wat mentale energie te gebruiken in plaats van het fysieke. En met zo’n speeltje krijgt je Doodle ook direct iets lekkers.

Als je bang bent om te veel pindakaas aan je hond te geven, zorg er dan voor dat je het speeltje niet helemaal vult. Doe net genoeg pindakaas in de KONG en je kunt gemakkelijk controleren en ervoor zorgen dat je hond niet te veel pindakaas krijgt.

Je kan Doodle dus pindakaas in gematigde hoeveelheden geven. Sommige Doodles kunnen overigens (net als mensen) ook allergisch zijn voor pindakaas, dus het is raadzaam om in het begin voorzichtig te zijn.

.