Het is een onderwerp dat telkens weer opduikt in Doodlegroepen op Facebook. Tenenkrommend lees ik vaak de reacties.

“Een hond in de natuur wast zich toch ook niet is iets wat vaak gezegd wordt.”

Heb je ooit een Doodle in de natuur zien leven? Hij zou het niet overleven overigens. Of een wolf met een knipvacht? Wij hebben deze honden zo gefokt dat ze de uiterlijke kenmerken en de vacht hebben die wij willen. Dit kan je dus totaal niet met elkaar vergelijken.

Een Doodle heeft een vacht die minstens iedere 6 tot 8 weken geknipt dient te worden, omdat de haren ongeveer een centimeter per maand groeien. Dat knippen gebeurt te allen tijde op een schoongewassen vacht, want in een ongewassen vacht zitten altijd resten zand en vuil. Als je weet dat schuurpapier uit papier en zand bestaat, dan begrijp je ook wat een ongewassen vacht met je gereedschap doet. Hoe kan het dan dat er Doodle-eigenaren claimen dat hun Doodle maar één per jaar gewassen wordt?

Een ander vaak gehoord argument is dat het schadelijk zou zijn voor de huid. Door te wassen verwijder je talg, schilfers en viezigheid uit de vacht. That’s it. Niets meer en niets minder dan dat. Binnen 48 uur herstelt de vetlaag zich en begint de aanmaak hiervan alweer. Dus hoezo schadelijk? Hoe komen mensen hier toch bij?

Nog zo’n klassieker: Mijn Doodle heeft een zelfreinigende vacht.

Was dat maar waar, maar helaas… ook klinklare onzin!

Laat je niks wijsmaken mensen, was gewoon je hond. Het kan a) geen kwaad en b) is het gewoonweg nodig. Een Doodle is een hond met een vacht die veel onderhoud vergt. Daar kan je hond niks aan doen. Geef hem dus die zorg, je zult al gauw merken dat het je alleen maar zal helpen. Een schoongewassen en drooggeblazen vacht is immers veel makkelijker te onderhouden.

Naast dat het wassen van de Doodlevacht essentieel is om hem uit de klit te kunnen houden is het tevens je basis voor elke trimbeurt. Zonder je hond op de juiste manier te hebben gewassen EN gedroogd, kun je nooit de vacht strak trimmen.

De basis van elke trimbehandeling is het voorbereidende werk.

Het is enorm belangrijk om de vacht zorgvuldig te wassen en uit te spoelen en ook bij het droogproces moet de juist techniek toegepast worden om de vacht zo recht en glad mogelijk te blazen. Vooral bij de sterk krullende vachten. Als de vacht eenmaal droog is, moet deze grondig door geborsteld en gekamd worden voor je kan beginnen met het knippen. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar in de praktijk constateer ik nog vaak het tegenovergestelde. Stagiaires die een hond willen gaan knippen, terwijl de vacht op sommige plekken nog vochtig is of zelfs nog in de klit, maar ook bij examenkandidaten of zelfs bij collega’s op workshops.

Na het wassen, knijp je eerst met je handen al het overtollige water uit de vacht en daarna droog je na met een handdoek. Met een waterblazer blaas je zoveel mogelijk water uit de vacht, terwijl je de vacht recht uitblaast. Dit doe je op een methodische manier; laagje voor laagje droog je de vacht om te voorkomen dat je ook maar iets overslaat.

Bij een sterk krullende vacht kan je de vacht met een slickerborstel borstelen terwijl deze nat is. Dit zal helpen de haren van elkaar te scheiden en te helpen bij het recht blazen. Begin met het drogen bij de tenen en werk naar boven. Verplaats pas naar een volgende sectie als de sectie waarop je werkt, droog en recht uitgeblazen is. Als je met een hand een handdoek achter het been houdt tijdens het drogen, voorkom je dat overtollig water naar het achterliggende been wordt geblazen. Bovendien zorg je dat de luchtstroom optimaal benut wordt voor het gebied waar je op werkt. Laat de waterblazer het werk doen en werk langzaam en gestaag door de vacht. Als je ongestructureerd werkt en van het ene naar het andere gebied springt, zal de vacht overal maar gedeeltelijk droog en gekruld blijven. Om de vacht uiteindelijk recht te krijgen, zal dan heel moeilijk worden.

Als de vacht niet recht is, zal het heel moeilijk zijn om een strakke afwerking te verkrijgen. Je kan over uitstekende vaardigheden beschikken, maar wanneer deze niet recht is, zullen de slagen steeds meer gaan krullen, waardoor je een ongelijke afwerking krijgt. Na het drogen en borstelen, kam je de vacht door met een kam om te controleren op klitten.

Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van warmte. Zorg ervoor dat deze comfortabel en veilig blijft voor het huisdier.

Je weet nu waarom het wassen belangrijk is. Er is echter nog een belangrijk punt. Door veelvuldig te borstelen op een vieze vacht zullen de haren uiteindelijk beschadigen.

Deze haren zien er wanneer ze kapot zijn onder een microscoop uit als prikkeldraad. Dit komt doordat de schubben beschadigd zijn. Deze schubben openen en sluiten normaliter maar eenmaal beschadigd kunnen ze niet meer sluiten. Deze weerhaakjes van schubben zullen zorgen voor klitten. Een eenmaal beschadigde haar kan niet meer herstellen. Met andere woorden, zodra de haren beschadigd zijn klit de vacht dus sneller en dit is onomkeerbaar. De enige remedie is de schaar. Dit kun je voorkomen door de haren met zorg te behandelen. Wassen en gebruik van de waterblazer voorkomt beschadigen. En zorgt dus uiteindelijk voor een blijvend gezonde vacht.